14a. carta circular

Benvolguts companys,

 

Com sabeu, la Cambra Professional està en contacte amb el Departament de Territori i Sostenibilitat per tal de fer les nostres aportacions a l’avantprojecte de Llei de l’Arquitectura.

Aquesta Llei ens interpel·la directament,  i cal aprofitar la ocasió per incloure -en la mesura del possible- els objectius que tenim marcats com a associació, tals com potenciar la naturalesa interdisciplinària de les empreses de serveis professionals o promoure la millora continuada del nostre sector. Hem d’aprofitar les vies obertes amb l’Administració per incidir en aquest procés i millorar la futura llei, tant com puguem.

A través del Fòrum hem obert una via per recollir les vostres propostes i comentaris a l’articulat preliminar de la llei. És important que hi participeu i hi digueu la vostra. http://cambraprofessional.foroactivo.com/t33-avantprojecte-de-la-llei-de-l-arquitectura

A nivell general, les aportacions fetes fins ara al Fòrum creuen que és bó que la nova llei posi en valor els projectes arquitectònics. Tot i amb això, bona part de les aportacions tenen dubtes en la manera com la Llei preveu de materialitzar-ho (pel que fa a la generalització de tribunals de qualitat, per una manca de transversalitat dels agents previstos...).

Com a Cambra transmetrem tant els valors dels aspectes positius que pugui tenir la llei tal com es redacta,  així com les propostes de millora que es presentin. És important arribar a fer les propostes alternatives, les crítiques només valoratives serà difícil que s’arribin a incorporar.

Adjuntem algunes de les propostes que s’han anat fent i us animem a veure les aportacions ja penjades i a dir-hi la vostra.

-         Augmentar la col·laboració entre el redactori l’empresa constructora durant la redacció del projecte.

-         Incidir en la pluridisciplinarietat dels equips en el projecte i l’obra d’edificació.

-         Estudiar com fer viable l’acreditació de solvència tècnica mitjançant l’experiència amb la normativa comunitària actual.

-         Dosificar el nombre de concursos amb proposta, i garantir que els de segona fase tots els seleccionats siguin remunerats dignament.

-         Incorporar termes com Construcció i Edificació, no només Arquitectura.

-         Establir què és una bona arquitectura, al marge d’elements compositius i estètics: que no sigui malgastadora de materials i energia, que incorpori flexibilitat per adaptar-se al llarg de la vida útil, que es pugui desmuntar i reutilitzar-ne els components, o que no es desviï significativament del pressupost...

-         Promoure la cultura del manteniment. Això es pot fer impulsant les contractacions de construcció i explotació, el projecte i obra, etc., que ja s’insinuen a l’actual redactat.

-         Aplicar ajuts a nivell de fiscalitat per millorar la qualitat amb elements verificables, com per exemple propiciar un augment d'edificabilitats per als promotors si la qualitat de consums i materials es pot contrastar.

-         Implicar les universitats en la difusió i valoració dels paràmetres de qualitat arquitectònica (el text ja ho apunta).

-         Apostar per la simplificació administrativa (concursos, gestió de l'empresa) és fonamental perquè els tècnics ens puguem dedicar a fer bons projectes i bones obres, i no a gestionar els problemes innecessaris.

-         Impulsar la investigació. Això també ho esmenten i caldria desenvolupar-ho a la llei o els reglaments: incentius a nous sistemes industrials, a l'aplicació de patents, a la recerca en el sector... Així no només augmentem la qualitat dels nostres edificis, sinó que fem que el sector de l'edificació sigui un impuls per fer les coses millor i més eficients, i que a més les puguem exportar.

 

Rebeu una cordial salutació,
15.04.2020
TERTÚLIA CORONAVIRUS

TERTÚLIA EN LÍNIA

+ Més informació

23.01.2020
GESTIÓ D'EQUIPS MULTIGENERACIONALS

SESSIÓ DIVULGATIVA


+ Més informació

17.01.2020
148a Circular Informativa

A TOTS ELS SOCIS PROFESSIONALS

+ Més informació

10.01.2020
147a Circular Informativa

A TOTS ELS SOCIS PROFESSIONALS

+ Més informació

   
C/ Àvila, 138 4t 1a 08018 Barcelona / T (34) 639 386 085 / legal / /