Ajuntament de Barcelona

Segons publica avui la Vanguardia, l’Ajuntament pretén aprovar a la Comissió d’Urbanisme de la setmana vinent una suspensió de llicències per construir pisos nous i grans rehabilitacions en edificis superiors als 600m2, i que podria durar 1 o 2 anys. A través de modificacions al PGM s’exigirà als Promotors que vulguin construir que un 30% dels habitatges que reformin o construeixin siguin de protecció oficial, i el consistori tindrà dret de tempteig i retracte en les operacions.

 

Si l’objectiu és facilitar l’accés a l’habitatge als ciutadans de Barcelona creiem que no és una bona decisió. D’una banda a través de la moratòria es limitarà l’oferta de pisos en un moment on la demanda per viure a Barcelona para d’augmentar. Si a això hi sumem els nous ajuts estatals directes al llogater, l’escenari que ens podem trobar és de llibre: baixa l’oferta, puja la demanda, i per tant la tendència alcista dels preus és imparable.

 Creiem que hi ha vies per augmentar el nombre d’habitatge protegit sense cap moratòria que paralitzi el sector. En aquest sentit, els incentius són una eina més positiva i transformadora que les prohibicions.

 No és un bon senyal que aquesta estratègia s’hagi gestat deixant de banda agents del sector, com la pròpia Cambra Professional. En les diverses vies de col·laboració que tenim obertes amb representants del Consistori no se’ns ha informat ni molt menys s’ha demanat la nostra opinió en un tema que afecta de ple el sector. Sense anar més lluny, aquest dimarts ens vam reunir els membres de la Comissió Ampliada del 22@, on participem en el Grup de Treball d’Urbanisme. No es va fer cap menció a aquest tema. En aquesta taula sempre hem defensat l’augment de previsions d’habitatge lliure al 22@, a banda dels de protecció, per tal de poder donar allotjament al gran increment de treballadors que s’està produint arran de les noves oficines del districte. Altrament aquests treballadors hauran de buscar habitatge en altres zones de la ciutat tot incrementant la tendència alcista dels preus i empitjorant el problema de mobilitat a la ciutat. Pel que fa a OBRA, plataforma de l’Ajuntament que impulsa la rehabilitació i on participem en tant que membres fundadors, fa temps que no es reuneix, i tampoc tenim cap notícia al respecte, tot i que de ben segur la moratòria afectarà també la rehabilitació.

 Les administracions haurien de partir del diàleg i col·laboració amb tots els agents per assolir els seus objectius, i si l’objectiu és reduir els preus dels pisos per facilitar l’accés a l’habitatge una moratòria com aquesta pot ser contraproduent, a banda de provocar un nou alentiment al sector.

 És en aquest sentit que ens estem coordinant amb la resta d’agents del sector i farem saber a l’Administració la nostra posició al respecte.

La Junta15.04.2020
TERTÚLIA CORONAVIRUS

TERTÚLIA EN LÍNIA

+ Més informació

23.01.2020
GESTIÓ D'EQUIPS MULTIGENERACIONALS

SESSIÓ DIVULGATIVA


+ Més informació

17.01.2020
148a Circular Informativa

A TOTS ELS SOCIS PROFESSIONALS

+ Més informació

10.01.2020
147a Circular Informativa

A TOTS ELS SOCIS PROFESSIONALS

+ Més informació

   
C/ Àvila, 138 4t 1a 08018 Barcelona / T (34) 639 386 085 / legal / /