58a circular informativa

Benvolguts consocis,

Adjuntem l’habitual selecció de notícies en blocs per tal de potenciar l’àmbit d’informació i de treball col·laboratiu de la Cambra Professional.Us animem a compartir amb la resta de companys qualsevol informació que considereu oportuna i ho afegirem a la circular de la setmana següent. Només cal que us adreceu a cambra@cambraprofessional.org

 

RECULL D’OPINIONS

Implantació de l’eina BIM en la contractació d’obres

Pel que es va poder sentir a la jornada "Implantació de l'Eina BIM en la contractació d'obres" organitzada per l'ITEC el passat dia, 22 de novembre, el treball col·laboratiu i, en conseqüència, l'aplicació de la metodologia BIM en els processos de construcció d’obres, no té gaire marge per fer-se un lloc en el marc de l'actual legislació de contractació de les Administracions Públiques. Mercè Corretja, Directora General de Contractació Pública de la Generalitat, va admetre que s'hauran d'aprofitar algunes "escletxes" de l’ordenament jurídic actual si es vol promoure procediments de contractació públics que donin cabuda a experiències completes de treball col·laboratiu, es a dir aquelles que contemplin des de la redacció del projecte fins l'explotació de l'edifici, passant per l'execució de l'obra, i que garanteixin la implicació solidaria de tots els agents (projectista, constructor i explotador) des de l’inici del procés. Sembla que, com de costum, les millors pràctiques hauran d'anar contracorrent pel que fa  a l'obra pública degut a la rigidesa del marc legal que els son d'aplicació. L'acció sobre els plecs de clàusules i el recurs al procediment de concurs de projecte i obra (procediment que, per altra banda, la llei qualifica d'ús excepcional) s'imposen com a úniques eines per intentar una tímida aproximació a una contractació que doni cobertura a aquesta realitat. L'adaptació de la llei, doncs, a aquestes noves realitats ni esta prevista, ni se l'espera. Seguim com sempre.

 

ACTES INTERNS

La Superilla, experiència d’èxit o fallida?

El passat dimarts, 29 de novembre la Cambra Professional va organitzar la reedició d’una jornada per debatre sobre l’experiència d’aquest nou model urbanístic recentment implantada a Barcelona, amb els mateixos ponents que en l’anterior jornada d’ara fa dos anys. Salvador Rueda, director de l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona, reafirmava que la Superilla no te ni un problema, enumerant els principals valors com la refrigeració de la superfície, el soroll i la mobilitat, expressa la voluntat que hi ha d’agrupar-ho tot en una gran mançana, multiplicar espais verds per potenciar les relacions socials i convertir certs carrers en corredors verds amb horts urbans. Francesc Muñoz, director de l’Observatori de la Urbanització de la UAB, parlava sobretot de la gran importància d’una bona diagnosi per poder plantejar el model que es necessita, dels habitants i de les persones que es desplacen cada cop més vegades, a més llocs i més sovint. Entén l’espai urbà com una multicapa funcional i amb la necessitat de passar de la combustió a la ambientalització. Destacava com a virtut, la integritat en una escala que permet una visió global i com a deficiència, la manca de narrativa al voltant de la mobilitat, irònicament suggeria que un cantant de moda fes una cançó de la superilla. Josep Parcerisa, arquitecte i catedràtic d’urbanisme de l’ETSAB, assenyalava erros teòrics sobre els carrers de la ciutat, defensant la política de recuperar els jardins a l’interior d’illa per augmentar el nombre d’espai verd públic i tenir-lo més a prop, treure cotxes aparcats a la calçada i incorporar carril bici a tots els carrers. Es mostrava molt crític amb el sistema de mobilitat urbana actual i destaca que vivim en un món de discursos teòrics poc fonamentats. Finalment la jornada s’acabava obrint als assistents amb diverses intervencions.

Dinar Col·loqui de la Cambra

Com ja sabeu, la Cambra organitzara un dinar col·loqui un cop al mes per incrementar la interlocució interna, compartir necessitats i solucions, proposar noves línies de treball i en definitiva promoure el Networking entre els socis. En aquestes trobades es reunirà la Junta i queden obertes a tots aquells associats que hi estigueu interessats, cada convocatòria la trobareu publicada a les circulars i si hi esteu interessats, només cal que envieu un correu a cambra@cambraprofessional.org per confirmar-hi la vostra assistència. La propera trobada serà el dimecres, 14 de desembre al restaurant Loira, (C/ Roger de Llúria, 35) a les 14h de la tarda. Esperem que us animeu. El preu del menú és de 14,80€.

 

ACTES EXTERNS

Visita a “La Casa por el Tejado”

L’Agrupació AuS organitza una visita, el poper 16 de desembre, a les 16.00h a la seu de “La Casa por el Tejado”, C/ Roger de Llúria, 41 de Barcelona. Gerardo Wadel, director d’I+D i Qualitat, explicarà el procés de gestió, disseny i construcció d’àtics que se situen sobre edificis existents. Es tracta, segons expliquen, de construccions lleugeres amb impacte ambiental mínim i respectuoses amb el lloc on s’ubiquen. Els interessats us podeu inscriure enviant un correu amb les vostres dades (nom i telèfon) a auscatalunya@coac.cat

 

ACTUALITAT

La colenda del Congrés d’arquitectura serveis per establir les bases de l’arquitectura del segle XXI

El passat 25 de novembre es va posar punt final a sis mesos de Congrés d’Arquitectura. Amb un format innovador, el Congrés d’Arquitectura ha ajudat a establir els fonaments de l’arquitectura del present i projectar-los cap al futur amb una clara vocació de servei a la societat. Un total de 4.000 congressistes inscrits i més de 600 conferències han pogut participar dels 6 mesos d’actes, conferències, exposicions, taules rodones...Una sèrie d’esdeveniments que han permès acostar l’arquitectura a diferents institucions, administracions, agrupacions i també a la ciutadania. El sector ha dedicat una especial atenció al repte global de la mitigació del canvi climàtic, a la generació d’una Agenda Urbana a favor de ciutats més equitatives, inclusives i saludables. També s’ha reflexionat sobre el dret a l’habitatge i la qualitat de l’habitatge, sobre les actuacions en el patrimoni construït o com garantir-hi les prestacions necessàries en l’actualitat, amb la màxima eficiència energètica i mínima petjada ecològica, a la vegada que donant resposta al valor històric i cultural. Tot plegat, diuen que ha de permetre al col·lectiu d’arquitectes reorientar l’exercici professional cap a noves prioritats i en àmbits emergents, amb nous instruments professionals i assumint el canvi de paradigma esdevingut als darrers temps.

 

CONCURSOS

XIV Edició dels Premis Catalunya Construcció

El CAATEEB convoca la 14a edició dels Premis Catalunya Construcció, que tenen com a objectiu fer un reconeixement públic de les principals funcions professionals relacionades amb el procés d’execució de les obres. Hi ha 5 categories que són a la direcció de l’execució de l’obra, a la direcció integral de projecte, a la coordinació de seguretat i salut, a la innovació en la construcció i a la intervenció en edificació existent. Es valorarà en totes elles el foment i aplicació de les noves tecnologies als procediments, l’aplicació de nous sistemes innovadors per al seu seguiment i l’impuls durant tot el procés de mitjans, sistemes i materials a favor de la sostenibilitat i accions mediambientals positives. A banda, també hi haurà un reconeixement al millor treball final de grau i un premi especial a la trajectòria professional. El termini de presentació de candidatures finalitzarà el 7 d’abril de 2017 a les 14.00 hores.

 

ASPECTES LEGALS

Publicat el Codi deontològic i de bones pràctiques dels professionals de l’arquitectura tècnica

El DOGC del passat 10 de novembre publica el Codi deontològic i de bones pràctiques dels professionals de l’arquitectura tècnica a Catalunya, elaborat pel Consell de Col·legis d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Catalunya i que recull les aportacions fetes pels professionals de tots els col·legis catalans. El Codi defineix les bones pràctiques i les conductes professionals recomanables per al bon exercici de la professió, per posicionar l’arquitecte tècnic coma a professió responsable, digna i que procura l’excel·lència professional, en benefici dels destinataris dels serveis i de la societat en general. 

http://www.apabcn.cat/Documentacio/comunicacio/colegi/institucio/codi-deontologic.pdf

 

Rebeu una cordial salutació,

La Junta


Documents relacionats:

Veure Circular15.04.2020
TERTÚLIA CORONAVIRUS

TERTÚLIA EN LÍNIA

+ Més informació

23.01.2020
GESTIÓ D'EQUIPS MULTIGENERACIONALS

SESSIÓ DIVULGATIVA


+ Més informació

17.01.2020
148a Circular Informativa

A TOTS ELS SOCIS PROFESSIONALS

+ Més informació

10.01.2020
147a Circular Informativa

A TOTS ELS SOCIS PROFESSIONALS

+ Més informació

   
C/ Àvila, 138 4t 1a 08018 Barcelona / T (34) 639 386 085 / legal / /