40a. carta circular

Benvolguts consocis,

Adjuntem una selecció de notícies en blocs per tal de potenciar l’àmbit d’informació i de treball col·laboratiu de la Cambra Professional. Us animem a participar-hi sempre que considereu oportú compartir alguna informació amb la resta de companys del sector i ho afegirem a la circular de la setmana següent. Només cal que us adreceu a cambra@cambraprofessional.org

  

 RECULL D’OPINIONS

 Grup de Treball de Normativa a Construïm el Futur de l’ITeC

En aquesta reunió es varen tractar els temes següents: 

1.  Balanç European Bim Summit. 

2.  Planificació de treballs 2016. 

3.  Seguiment de l'estat dels treballs iniciats al Grup. 

4.  Treballs a realitzar en relació al full de ruta que s'està dissenyant.

5.  Actualitat de la comissió es. Bim del Ministerio de Fomento.

Es varen repassar els temes de manera molt genèrica sense arribar a cap conclusió, més enllà d’haver de treballar uns documents de seguiment que es discutiran el proper dia 24.

Es va encarregar als organismes que tenen servei jurídic per poder avaluar com pot afectar legalment el treball col·laboració i quines propostes de canvi legislatiu es poden proposar, o quins instruments existents es tenen a l’abast. Aquest tema va centrar bona part de la conversa i va anar derivant sobre l’opció del contracte i obra, la lotificació o d’altres opcions. El tema és interessant i els diferents agents de la construcció tenen, sovint, visions diferents.

Tertúlia Professional sobre Treball Col·laboratiu

Idees clau sorgides a la tertúlia:

Problemàtica en la definició del terme “treball col·laboratiu” en el nostre context .

Què implica?. A qui afecta?

No es el mateix treball en equip que treball col·laboratiu.

Gran diferència entre aquests conceptes que es tendeixen a confondre.

Treballar en equip es el que ja s’està fent ara i està costant molt fer el pas “real” al treball col·laboratiu.

Gran consens en que afecta a tots els agents del procés. També a l’usuari final i el Facility com a representant seu...

Es qüestiona la capacitat dels despatxos actuals per poder fer treball col·laboratiu, degut a problemes culturals, organitzatius i econòmics.

BIM es una eina que, per el seu òptim aprofitament, requereix i incentiva al treball col·laboratiu.

De totes formes, el treball col·laboratiu va més enllà del BIM.

Es pot , i s’ha de fer treball col·laboratiu, malgrat no aparegui el BIM

Imprescindible per poder treballar col·laborativament:

Cal que els despatxos facin més adaptables (elàstics) els seus sistemes de qualitat per    poder encaixar-los amb els de la resta de participants.

Els agents han de ser present des de l’inici del procés.

S’ha de vèncer l’estatus jeràrquic de supeditacions d’uns agents en front dels altres,         segons l’esquema, diguem-ne, tradicional.

Molt necessari que la normativa s’adapti a aquest nou paradigma. Avui per avui, la            normativa es un fre a la seva emancipació

Essencial el terme feina compartida.

Element clau i fonamental: TOTS ELS AGENTS HAN DE COMPARTIR EL MATEIX             OBJECTIU (no objectius particulars, històric problema del sector per la obtenció de      resultats eficaços en els processos edificatoris)

 

 ACTES EXTERNS

 Barcelona 2016: Tècniques i sistemes de rehabilitació per a una construcció eficient

Aquest dijous, 18 de maig de 2016 hi ha una jornada de rehabilitació sobre solucions i tècniques de rehabilitació en la construcció. Prevista per les 9h de matí a Tespa Design Centre Barcelona, al carrer de la Ribera, 5 de Barcelona. Organitzada per DPARQUITECTURA i infoCONSTRUCCIÓN. La jornada és gratuïta i cal inscripció prèvia a http://www.dparquitectura.es/eventos/barcelona-soluciones-de-rehabilitacion-en-la-construccion-mayo-2016 on també trobareu el programa de la jornada.

 

 ACTUALITAT

 BAU 2017 presenta els principals temes per el futur de la construcció

BAU 2017, que es celebrarà el 16 i 21 de gener a Munich, arrenca amb quatre temes crucials pel futur de la construcció. Molts expositors adaptaran les seves presentacions a aquestes temes i oferiran les solucions corresponents. Aquestes quatre temes són: la façana intel·ligent, planificació, construcció i explotació digital, l’edifici interconnectat i construcció i habitatge 2020.

 L’ITeC impulsa les tecnologies BIM per a la millora del procés constructiu

Les tecnologies BIM responen a un dels desenvolupaments més recents i més prometedors per a les indústries de l’enginyeria i la construcció. Per això, l’ITeC està començant a desenvolupar un projecte basat en l’estudi de les tecnologies BIM gràcies al recolzament de Institut Valencià de Competibitat Empresarial (IVACE) a través dels Fons FEDER de Desenvolupament Regional que s’està desenvolupant durant tot l’any 2016 i amb l’objectiu d’incorporar les rajoles ceràmiques a aquest sistema perquè puguin ser implementades dins els projectes d’edificació. Per això, aquest projecte pretén analitzar l’estat de l’art d’aquesta tecnologia i proposar una estratègia pel desenvolupament de llibreries de sistemes ceràmics amb rajola. D’aquesta manera, aquesta tecnologia ajudarà als arquitectes, enginyers i constructors a visualitzar el què es construirà en un entorn simulat, i així identificar i solucionar amb antelació, qualsevol possible problema operatiu, o qualsevol conflicte que es pugui presentar en el disseny o construcció de l’edfici. S’ha de tenir en compte que el procés de modelat BIM utilitza components que poden incorporar tota la informació necessària per la gestió del projecte: gràfica, normativa, mediambiental, etc.

 

ASPECTES LEGALS

 Nova normativa de seguretat per a productes de construcció

Els fabricants hauran de marcar els seus productes amb l’etiqueta CE si estan afectat per la norma de producte. La nova norma en 16034 defineix els requisits per a portes peatonals, industrials, comercials, de garatge i finestres practicables amb característiques de resistència la foc i/o control de fum. La norma esta disponible a l’organisme nacional de normatització, AENOR, i compleix amb els requisits que exifeix el Reglament dels Productes de Construcció, vient des del juliol de 2013.

 El Congres aprova una Proposició no de Llei per impulsar la cogeneració

El Congres de Diputats ha aprovat una Proposició no de Llei (PNL 161/000393) sobre el compliment dels compromisos legislatius de desenvolupament de programes de renovació de instal·lacions de cogeneració, presentades pel Grup Parlamentari Català. La PNL contempla donar immediat compliment a la disposició addicional de la Llei 24/2013, de 26 de desembre, del sector elèctric, sobre la posada en marxa dels programes de renovació de la Cogeneració, un pla que hauria d’estar en funcionament al llarg del primer quadrimestre des de la investidura del nou Executiu, complint així els compromisos legislatius, asseguren des de l’Associació Espanyola de Cogeneració.

Rebeu una cordial salutació,

La Junta


Documents relacionats:

Veure Circular15.04.2020
TERTÚLIA CORONAVIRUS

TERTÚLIA EN LÍNIA

+ Més informació

23.01.2020
GESTIÓ D'EQUIPS MULTIGENERACIONALS

SESSIÓ DIVULGATIVA


+ Més informació

17.01.2020
148a Circular Informativa

A TOTS ELS SOCIS PROFESSIONALS

+ Més informació

10.01.2020
147a Circular Informativa

A TOTS ELS SOCIS PROFESSIONALS

+ Més informació

   
C/ Àvila, 138 4t 1a 08018 Barcelona / T (34) 639 386 085 / legal / /